KBT
Kognitiv beteendeterapi
KBT
KBT, kognitiv beteendeterapi, är en psykoterapeutisk behandlingsmetod som innebär att man arbetar med att förstå och förändra tankar, känslor och beteendemönster som inte är välfungerande och därför leder till psykiskt illabefinnande.
Kunskaper, insikter och analys av vad som orsakar och vidmakthåller problemen ligger till grund för val av olika KBT-tekniker för att hantera dem.
KBT är en kombination av kognitiv terapi, som bygger på teorier om tankar och informationsöverföring, och beteendeterapi, som bygger på inlärningsteorier. På senare år har även inslag från mindfulness införlivats i den tredje vågens KBT.
Hur går KBT till?
Klienten och terapeuten träffas 10 – 25 gånger och arbetar med ett eller flera definierade problem. Både klienten och terapeuten är aktiva och arbetar tillsammans med att kartlägga klientens problem, vad som utlöser dem och vilka konsekvenser det får för individen.
Med hjälp av analysen gör man sedan en handlingsplan.
I KBT arbetar man alltid mot ett bestämt mål, som kan vara minskad ångest, ökad stresstålighet, frihet från depression, eller något annat. Målen ska vara konkreta och positivt formulerade. De ska vara realistiska, möjliga att uppnå, och möjliga att utvärdera.
Handlingsplanen kan innefatta att man t ex lär sig mer om ångest, ökar sina kunskaper om vad som utlöser den och hur kroppen reagerar. Man kan öva att möta ångesten i olika situationer, exponering, för att minska den genom nyinlärning. Man arbetar också med att ifrågasätta och förändra negativa tankar.
Vid depression är beteendeaktivering en viktig teknik för att behandla nedstämdhet, passivitet och och andra depressionssymtom.
I slutet av varje behandlingstillfälle väljer klienten, med hjälp av terapeuten, en hemuppgift till nästa gång.